HomeBelangrijk!!Credits kopenOver onsEmail consultBlogVacatures

Introvert of extravert

Allemaal kennen we de termen introvert en extravert. Er is niet een persoon die of introvert is alleen, of alleen extrovert. We hebben allemaal van beiden wel iets. Alleen zal de een meer neigen naar bijvoorbeeld introvert en de ander meer naar extravert.

Introvert of extravert. Allemaal kennen we de termen introvert en extravert. Er is niet een persoon die of introvert is alleen, of alleen extrovert. We hebben allemaal van beiden wel iets. Alleen zal de een meer neigen naar bijvoorbeeld introvert en de ander meer naar extravert.

Introvert betekent naar binnen zijn gericht, zoeken meer de ruimte voor zichzelf op en de stilte. Extrovert keert zich naar buiten en hebben gezelschap van anderen nodig. Alle twee is goed, het is de manier waarop jijzelf je er het beste bij voelt. En zo zie je dat je de ene keer introvert bent en de andere keer extrovert.

Wel is het zo dat iemand die meer introvert heeft, moeite zal hebben met een extrovert persoon. Want een introvert persoon wil meer de rust in zijn leven bewaken en als iemand in zijn omgeving is, die heel erg druk is, kan dit druk geven aan de introverte persoon. Toch kunnen introverte en extroverte mensen heel goed met elkaar opschieten. Ze kunnen heel veel van elkaar leren, als spiegel voor elkaar zijn.

Het verschil in introvert en extrovert is met name de manier waarop er omgegaan wordt met de buitenwereld. Een introvert persoon is niet verlegen, of minder, deze persoon is anders. Deze persoon gaat anders om met de buitenwereld. Een extravert persoon zal vaker zich tot de buitenwereld richten, die voelt de behoefte zich te laten zien, te profileren en contacten te onderhouden.

Introvert zijn vaak de aarde- en watertypen. Extrovert zijn vaak de vuur- en luchttypen. Het is mooi om van de mensen om je heen te zien welk type zij zijn. Want als je van de ander weet dat die meer introvert is en jij meer extrovert, kun je rekening houden met de ander zijn manier van in het leven staan en andersom.

Een extrovert persoon is niet beter dan een extrovert persoon, beiden zijn even goed. En daar ligt het punt waar we soms met onszelf tegen aanlopen. Iemand die extrovert is, kan zich soms gigantisch storen aan een introvert persoon en andersom ook. We ervaren namelijk bij die ander dat die niet hetzelfde is als we zelf zijn. Dat betekent dat we eigenlijk verwachten dat elk mens hetzelfde is en als die niet zoals jij is, je het als lastig en irritant ervaart.

Het zegt meer over jou, dan over de ander. Je bewust zijn dat ieder mens verschillend is en juist niet is zoals jij, gaat je ruimte geven, anderen op een andere manier te gaan zien en er van te mogen leren en dat bedoel ik dus met de spiegel.

Een extravert persoon die altijd gericht is op de buitenwereld, kan zichzelf snel voorbij lopen. Alles is tenslotte leuk, en het enthousiasme kan deze persoon voor de voeten lopen. Als deze kijkt naar een introvert persoon, die meer gericht is op zichzelf en zo meer de rust bewaakt, dient deze als een spiegel die zegt, neem wat gas terug, je kunt alles wel leuk vinden en alles willen, maar dit gaat ten koste van je gemoedsrust.

En zo zegt een extravert persoon met zijn gedrag tegen een introvert persoon, kom eens een keer mee, anders kun je misschien in eenzaamheid verzanden. Door oog te hebben voor een ander zijn gedrag, komt er meer begrip vorming en verdraagzaamheid. En hebben we dat allemaal niet nodig om fijne relaties te kunnen onderhouden, inclusief de relatie met onszelf.

Ervaar jij bij jezelf dingen die je niet fijn vindt, stoor je je aan anderen hun gedrag? Chat dan eens met een medium of paragnost van mediumsenparagnosten, ze houden je graag een mooie spiegel voor, zodat jij je medemens beter gaat begrijpen en relaties zonder veel strijd er gewoon mogen zijn.

Medium Von
 

Datum: 09-03-'19

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten