HomeHoe werkt het?Credits kopenOver onsEmail consultBlogVacatures

Is jouw aandacht geven aan anderen wel in balans?

We kunnen eigenlijk nooit te weinig aandacht aan anderen geven, de mens floreert op aandacht, is een basisbehoefte. We kunnen wel te veel aandacht aan een ander geven. Dan zijn we aan het overcompenseren en slaan we onszelf over en de ander floreert niet op te veel aandacht.

Ook voor aandacht geldt, zoals voor alles, bewaak de balans hierin. Diegenen die anderen te veel aandacht geven, zoekt hierin een bevestiging voor zichzelf, dat ze goed genoeg zijn. Die vragen dus om aandacht door veel aandacht te geven, te veel.

Diegenen die veel aandacht ontvangen, die kunnen het of nodig hebben, of juist niet. Aandacht nodig hebben, zijn diegenen die zelf niet in staat zijn hun leven zelf vorm te geven. Hierbij kun je denken aan ouderen, mensen die aan het bed gekluisterd zijn, hulpbehoevenden. Deze mensen hebben onze aandacht hard en broodnodig.

Maar diegenen die zelf in staat zijn hun leven vorm te geven, kunnen zelf zorgen voor de aandacht om die in balans te houden. Gaan we een ander overladen met aandacht, ontnemen we ze dat ze zelf actie ondernemen, we ontnemen ze daarmee hun levenslessen, want jij vangt ze telkens op.

Te veel aandacht geven aan anderen, zorgt er voor dat jijzelf er op leegloopt en de ander geen stimulans heeft. Relationeel zien we nog heel vaak, dat met name de vrouw de man alle aandacht geeft, door middel van in huis alle werkzaamheden op zich te nemen. Te zorgen dat het de man aan niets ontbreekt en de vrouw ook zorgt dat alles wordt georganiseerd en geregeld. Dit alles valt ook onder te veel aandacht geven.

De vrouw ziet het, onbewust, als haar taak dit te doen. Ze is er van overtuigd dat ze dit moet doen. Wat ze niet in de gaten heeft dat ze zelf op een gegeven moment boos gaat worden, omdat haar partner in haar ogen zelf nooit iets oppakt. Dit is logisch, ze doet het immers allemaal zelf en geeft de partner geen ruimte om haar aandacht te geven, in de vorm van dingen voor haar of voor hun samen te doen. We durven het dan ook vaak niet te vragen, of vinden dat de ander zelf ook iets kan oppakken. Wat we dan niet in de gaten hebben, dat de omgeving niet uitnodigt iets te doen, of dat de ander bang is geworden iets te doen, omdat die altijd hort, je kan het niet, ik kan het beter.

Aandacht is balans. Balans in geven, nemen en ontvangen. Geven we te veel, dan verslapt de aandacht van de ander. Nemen we te veel, ontstaat er strijd. Hebben we moeite met ontvangen en geven we om die reden veel, worden we boos. Eerst op de ander, die we daarmee wegjagen, daarna als we wakker worden op onszelf. Dan zien we dat we mede de veroorzaker zijn geweest, omdat we te veel aandacht aan de ander gaven.

Dan zien we nog niet de reden die er onder ligt, en die is, dat we zelf moeite hebben met ontvangen. Als een mens te veel geeft, heeft die moeite met ontvangen. Dan heb je je in je jeugd te weinig ontvangen. Voor jouw gevoel dan. Dat kan echt zo zijn geweest dat je te weinig aandacht hebt gekregen, maar dat hoeft niet. Ieder mens is anders en heeft verschillende behoeftes.

Het is aan de ouders en opvoeders goed te kijken of hun kinderen in hun specifieke behoeftes worden voorzien. Aangezien we ons hier niet bewust van zijn, kan het snel mis gaan en als jij als kind jouw eigen behoefte niet vervuld krijgt, ga je aandacht vragen om je behoeftes vervuld te krijgen en dat doe je door te veel te gaan geven. En daarmee vraag je om aandacht.

Hoe pak je dit aan, hoe weet je nu dat aandacht in balans is? Dat voel je, dat voelen bepaalt of je goed bezig bent. Maar ik voel mij juist goed als ik veel geef. Dat kan en klopt dan ook, maar je zult zien dat het je op een gegeven moment voor de voeten gaat lopen. Houd dat moment goed in de gaten. Dat heb je in de gaten door bijvoorbeeld vermoeidheid, chagrijnig worden als anderen te veel aan je trekken. Kriegelig worden als mensen iets aan je vragen.

Dan zijn dat tekenen dat je anderen te veel aandacht geeft en het tijd wordt op zoek te gaan naar de balans in geven en nemen. Je kunt je frustratie dan neerleggen bij anderen, maar daar los je het niet mee op. Die zijn gewend geraakt aan hoe jij met hen bent omgegaan. De verandering zit in jou. En wil je hier hulp bij? Chat of bel dan eens met een medium of paragnost op Mediumsenparagnosten.

Medium Von
 

Datum: 18-05-'19

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten