Je verontschuldigen we doen het te pas en te pas maar waarom
Sorry dat ik te laat ben. Ja ik weet het, je krijgt het nog van mij, maar ik heb het nog niet voor elkaar gekregen, want ik ben nog afhankelijk van die en die. Zodra die komt, kan ik het voor jou regelen. Neem me niet kwalijk, zo bedoelde ik het niet. Ik zal het je uitleggen. Sorry, was niet zo de bedoeling.
Allemaal verontschuldigingen, die we de hele dag door uiten, vanuit een bepaalde vorm van beleefdheid. We weten niet beter, zo hoorden we het vroeger, zo is het ons geleerd en we herhalen het tot in lengte van dagen. Op zich is er helemaal niets mis mee, om je ergens voor te verontschuldigen. Het is de manier waarop je het doet, waarom je het doet en het tijd wordt je eens af te vragen. Is het altijd wel nodig dat je je verontschuldigt.
In bepaalde situaties is het niet meer dan netjes, tekst en uitleg te geven, daar hebben anderen recht op. Te laat op een afspraak, is het heel normaal om te zeggen wat de reden daarvoor is. Dat kweekt ook een bepaalde goodwill.
In een situatie waarin jij nee zegt tegen iets, en je gaat daarna een hele riedel vertellen om die nee te verdedigen, dan verontschuldig je je terwijl dat helemaal niet nodig is. Het wordt door de ander dan gezien als die wil een wit voetje halen. Die heeft iets te verbergen, of wat stelt die zich nederig op zeg. Houd toch op mij dat allemaal te vertellen, een nee is meer dan voldoende hoor.
Met name de laatste situatie, trappen we vaak in om heel duidelijk te maken waarom we iets niet doen, daaronder zit een bepaalde angst, die bang is voor de afwijzing. Daarom ga je je zitten te verdedigen, hopende dat de ander niet boos op je zal worden. Je gaat negeren, of niet meer wilt zien.
Zie je nu ook duidelijk het verschil, wanneer een verontschuldiging wel iets toevoegt of juist niet. Dat je heel goed moet voelen wanneer het wel en niet op zijn plaats is. Het woord sorry wordt ook heel makkelijk gebruikt. Op een gegeven moment wordt dat woord niet meer gelooft. Ook dan wordt het tijd dingen uit te gaan leggen. Daarmee kweek je dan weer goodwill, tenminste als je je tijdens de uitleg kwetsbaar op durft te stellen. Neem je een defensieve houding aan, kun je het beter laten. Dan wordt je geloofwaardigheid nog meer op de proef gesteld.
Het is de kunst te weten wanneer wel en wanneer niet een verontschuldiging op zijn plaats is. Je zult namelijk zelf ook merken, dat het altijd te doen, er bij jezelf bepaalde gevoelens nar boven komen, waar je niet blij mee bent. Je zult ook in de gaten krijgen, dat anderen er niet altijd op de juiste manier mee omgaan. Dat wekt weer bepaalde irritatie.
Doorbreek deze cirkel, leer voor jezelf wat zeg ik wel, wat zeg ik niet. Wanneer voegt het iets toe, wanneer breekt het juist iets af. Zo ga je veel bewuster in het leven staan. Zul je merken dat mensen ook meer respect voor je gaan krijgen. Altijd tekst en uitleg geven, het is heel goed bedoeld, maar de ander denkt bij zichzelf. Daar heb je haar weer.
Het maakt je zelf ook onzekerder als je het altijd doet. Hoe moet ik het nou gaan zeggen, waar zijn ze tevreden mee. Want dat ben je in feite aan het doen, anderen tevreden houden. Je houdt iedereen tevreden als jij zelf tevreden bent.
Bij dat tevreden zijn, hoort een bepaalde houding, die kracht uitstraalt. Die kracht is al meer dan voldoende als jij nee zegt en het daarbij houdt. Dan ben je duidelijk, zichtbaar en de ander zal het zonder meer accepteren. Ga niet zitten dubben en zoeken naar woorden. Dat is alleen maar excuses verzinnen voor het maken van jouw eigen keuzes. Een ander kan daar alleen maar respect voor hebben. Laten ze dat niet zien, wil jij die mensen dan in je leven?
Medium Yvonne






























































