HomeBelangrijk!!Credits kopenOver onsEmail consultBlogVacatures

Narcisme, we hebben het allemaal

Er wordt de laatste tijd veel aandacht besteed aan narcisme. De term heeft een hele negatieve lading. Trouw nooit met een narcist. Laat je er niet mee in. Of vrouwen die erachter komen dat ze al 25 jaar samen

met een narcist en nu ze gescheiden zijn, het eindelijk inzien en de man aan alle kanten negatief zien. In de kern klopt het ook, als je een persoon tegenkomt die narcistisch is, dan betekent het dat je deze vaarwel zou moeten zeggen. Want een echte narcist heeft hele vervelende trekken. Maar geldt dit niet voor elk persoon die je in je leven tegenkomt. Als er geen aantrekkingskracht is en je ontmoet iemand, dan groeit er vanzelf meer uit of niet. As we de ander tegenkomen en er is een klik, kijken we nergens meer naar en prijzen de ander compleet de hemel in. Is het niet vele malen beter om goed te kijken of de ander ook echt wel bij je past.

Alles valt en staat met jezelf hoe of jij zelf in het leven staat. Als jij een dosis gezond verstand hebt, zelfvertrouwen, zelfrespect en jezelf op waarde schat, heb jij waarschijnlijk nog nooit te maken gehad met een echte narcist. Sterker nog, je weet van jezelf dat je ook af en toe narcistische trekjes hebt, wie niet. Allemaal blazen we wel eens hoog van de toren. Allemaal willen we de ideale relatie. Dat wil een narcist in feite ook. Het is de manier waarop jij er mee omgaat.

En zo zie je maar, jij hebt zelf ook narcistische trekjes, net zo goed als je jaloerse trekjes hebt, net zo goed dat je je angsten hebt, maar dat wil nog niet zeggen dat je een narcist bent, dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt. Dat wil niet zeggen dat je een psychiater moet gaan bezoeken.

Als medium werkzaam op mediumsenpraganosten hoor ik regelmatig dat mensen er na lange tijd achter komen dat hun partner achteraf een narcist blijkt te zijn. De scheiding ligt aan de ander. Die wil zich alles toe-eigenen. Die maakt je het leven zuur. Die is heel doortrapt, wil je in alles te slim af zijn en geeft je geen rust. Hij gaat als een olifant in de porseleinkast te keer, totaal niet empathisch en rekening houdend met wat jij allemaal wel niet moet doorstaan. Ineens is de partner waarmee de chatter al 25 jaar zijn leven heeft gedeeld een narcist geworden. Als medium heb ik hierbij grote vraagtekens.

Als dit echt zo zou zijn, waarom ben je dan 25 jaar bij deze partner gebleven. Heb je toen je hem leerde kennen soms niet goed gekeken. Zou het niet zo kunnen zijn dat jezelf te lief en te aardig was, en dat jullie samen hebben toegewerkt naar een scheve verhouding in de relatie? Vaak zegt de chatter dan ook, dit verdien ik niet, ik heb alles voor die ander overgehad. Wat zegt de chatter dan eigenlijk. Ik heb alles gegeven, ik heb te veel gegeven. Ik heb de ander helemaal geen ruimte gegeven ook iets te kunnen geven. En wat doet dat met de ander, het zou het namelijk ook met jou doen! Je gaat een manier zoeken om je wel te laten gelden. Om wel mee te tellen. Je gaat je afzetten tegen de druk die je voelt, omdat je je niet vrij voelt jezelf te zijn. Omdat er voor je wordt gedacht en geregeld, net alsof je een klein kind bent, die het zelf niet kan. En zo ontstaat er als vanzelf in de ogen van de gever een narcistisch persoon, die dit helemaal niet is.

Beiden onwetend van wat er nu eigenlijk aan de hand is. Niet met elkaar op tijd bijsturen, niet in de gaten hebbend wat de een de ander ontneemt. Niet in de gaten hebbend bij diegene die zich onderdrukt voelt, dat er ook een andere manier is om de onderdrukking op te lossen. Beiden een aandeel hebben in het geheel, zoals altijd.

In deze relatie is er nooit sprake van gelijkwaardigheid geweest en dat werkt narcistische trekjes in de hand, maar dat wil nog niet zeggen dat de ander narcistisch is. Je hebt zelf ook narcistische trekjes, je wilt het immers allemaal zelf in de hand houden, omdat jij het zo goed kan.

Aan elke verhaal zitten altijd twee kanten. Hiermee zeg ik niet dat er geen narcistische mensen bestaan. Wel degelijk. Het is aan jou om te zien of de partner waarvoor je valt, voor jou de juiste is. Het is aan jou zelf te streven naar gelijkwaardigheid. Onder narcisme zit een enorme berg van onzekerheid dat gemaskeerd wordt met bravoure. Jij maskeert je onzekerheid ook door alles voor de ander over te hebben.

Niet alles is zoals het lijkt en hoeft geen narcisme te zijn. Als een stel uit elkaar gaat, zitten er gevoelens bij beide partijen, die versterkt worden door hoe de relatie was. Degene die alles voor de ander over heeft gehad, zal dan al snel degene die nu zijn gelijk wilt halen, een stempel op willen drukken. Laten we daarmee voorzichtig zijn.

Medium Von
 

Datum: 12-03-'19

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten