HomeHoe werkt het?Credits kopenOver onsEmail consultBlogVacatures

Neigen naar het goede en het kwade

Een instinct is iets wat je meekrijgt bij je geboorte, een bepaald gedragspatroon. De mens is zo aan het veranderen, dat de vroegere instincten vanuit onze oertijd in de huidige maatschappij misschien wel helemaal niet meer nodig zijn.

De vraag is, hebben we onze instincten als mens nog wel nodig. De andere vraag is, heeft de mens eigenlijk wel instincten. Als we kijken naar de dieren, die leven die nog compleet naar hun instinct. Nesten worden gebouwd, op dezelfde tijd, op dezelfde manier al eeuwenlang, omdat ze een drang daartoe voelen. Daar is in al de jaren nog nooit iets in veranderd.

De mens verandert wel en handelt minder naar zijn oerinstincten en kun je je afvragen, hebben we ze nog wel nodig. Maar als het in ons zit, wat je meekrijgt bij geboorte en het een bepaald gedrag is, kunnen we dan die instincten zomaar loslaten?

Een moeder heeft instincten om kinderen te verzorgen, te bemoederen en te beschermen. Maar even zo goed kan een moeder haar kinderen verwaarlozen, aan hun lot overlaten. Waarmee je bij de vraag komt, heeft de mens wel instincten en zo ja, hoe verhoudt dit zich dan. Is het verzorgen van kinderen niet aangeleerd gedrag?

Waarom is het belangrijk om iets over instincten en aangeleerd gedrag te weten. Zo leer je bij jezelf bepaalde patronen te herkennen, waarmee je juist je voordeel mee kunt doen. Of dat ze je juist in de weg zitten en aan de slag zou moeten gaan ze te veranderen en aan te passen.

De meningen zijn dus verdeeld, want zo goed als de ene mens kan zijn, zo slecht en verdorven is de ander. In elk mens heerst kwaad en goed. De mens neigt naar het goede, maar kan uiteindelijk in een stand van kwaad komen te staan en dat als een gedrag of gewoonte volledig gaan accepteren.

Het is aan elk mens zelf om zijn eigen gedrag onder de loep te nemen en te analyseren. Doe je dat niet, dan kun je stuurloos worden, alles overlaten aan anderen, of het lot je leven laten bepalen. Of je daar blij en gelukkig van wordt, is de vraag.

Je kunt doorslaan in je goedheid, met gevolg daarna doorslaan in het kwaad. Want alles wat geen balans kent, slaan we daarna door naar compleet de andere kant. De reden hiervoor is simpel, liefde.

Alles komt altijd weer terug bij de liefde, hoe je het wendt of keert. Te weinig liefde, ga je om liefde bedelen. Kun je er in doorslaan om alles maar te accepteren en te tolereren. Kun je zelfs gaan neigen naar het kwade, omdat je jaloers bent op diegenen die in jouw ogen wel liefde krijgen en hebben. Te veel liefde, heeft precies hetzelfde effect.

Het kwade en het goed in de mens komt, omdat de mens ook grenzen wil opzoeken. En daardoor grensoverschrijdend gedrag kan gaan vertonen, waarbij het ene gedrag wat overschrijdend is, goed is, misschien te veel van het goede en het andere kwaad is.

Zo zie je dat jijzelf moet zorgen wel je grenzen op te blijven zoeken, maar er ook voor moet zorgen dat je geweten niet gaat knagen. Als je geweten in het reine is, weet jij dat je goed zit. Oftewel zowel het goede als het kwade in balans hebt.

Zorg dat je de balans houdt in je leven, doe dat samen met een medium of paragnost van Mediumsenparagnosten, dan is jouw leven er een van tevredenheid en dankbaarheid en is goed en kwaad, dat ieder mens in zich heeft, in balans.

Medium Von
 

Datum: 07-10-'19

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten