HomeHoe werkt het?Credits kopenOver onsEmail consultBlogAanmelden als medewerker

Tarot toren, De overlevering

Tarot toren, De overlevering vertelt dat de Atlantische priesters hun kosmische wetenschap naar Egypte brachten, en vele jaren later is dit vormgegeven in een spel wat voor mensen altijd boeiend zou zijn om te blijven spelen......

Tarot toren, De overlevering vertelt dat de Atlantische priesters hun kosmische wetenschap naar Egypte brachten, en vele jaren later is dit vormgegeven in een spel wat voor mensen altijd boeiend zou zijn om te blijven spelen, terwijl de wijsheid die hieraan ten grondslag ligt, bewaard bleef voor ingewijden. Het woord Tarot lijkt een samentrekking van de Egyptische woorden Tar (weg) en Ro (Koninklijke). In de late middeleeuwen brachten zigeuners of afstammelingen van priesters van Serapis de Tarot naar Europa. De Tarot wordt weleens een filosofische machine genoemd, die mensen in staat stelt zich van alle aspecten van het bestaan bewust te worden.
Bewustwording betekent: inzicht krijgen in een situatie.

Tijd bestaat uit herinneringen en verwachtingen. Wij bestaan altijd in het Nu, en in dit Nu zijn via onze persoonlijkheid een groot aantal invloeden werkzaam.
Daar geeft een Tarotlegging een beeld van, omdat sommige invloeden over hun hoogtepunt heen zijn en bijna uitgewerkt (verleden) en andere nog maar net zijn begonnen in hun werking (toekomst). De kaarten vormen een referentiekader, waarmee de mens een blik in zichzelf kan werpen.
Elke Tarotkaart is genummerd en die getalswaarden zijn de kern waaruit de Tarot is opgebouwd.

Sommige kaarten roepen bij veel mensen een negatief beeld op, zoals bijvoorbeeld: de Toren.
De essentie van De Toren, met het getal 16/7, wordt wel omschreven als ‘het tekortschieten van het menselijk streven’.
We zien bij de meeste Torenkaarten drie vensters bovenin de toren (lichaam, ziel en geest) en we zien dat deze wordt getroffen door hemelvuur. De toren van de persoonlijkheid wordt getroffen door het vuur van bewustzijn, met de kans dat men zich tijdens dit proces bewust wordt van begeertes en verlangens in zichzelf. De blikseminslag ‘opent’ de toren, maar vernietigt hem niet.
Twee figuren tuimelen uit de toren: de een is een dagloner, de andere een koning.
De sfeer en de kleuren van de kaart laten zien dat we hier te maken hebben met heftige situaties. Helaas hebben mensen deze heftigheid nodig in het proces van bewustwording. Zolang in het leven alles op rolletjes gaat, worden we lui, denken we niet na, leven we lekker voor het gemak. Maar we zijn hier immers om ons bewust te worden van ons Zelf, zowel het Lagere Zelf (de dagloner) en ons Hogere Zelf (de koning).

De kaart confronteert ons ermee wat verlangens en begeertes vanuit ons Lagere Zelf kunnen creëren. Het verstand, in feite een goddelijk instrument, werd ingezet om de verlangens van ons Lagere Zelf (ook de meest gruwelijke) te bevredigen. Er zijn een paar factoren die het verstand in werking zetten: willen bereiken, moeten handelen en willen beleven. We noemen dit ook wel: stress.
Het Lager Zelf houdt helemaal geen rekening met Oorzaak & Gevolg of de totaliteit van het bestaan. Dat stuwt alleen maar naar bereiken, handelen, beleven! En dan lopen de dingen soms anders dan verwacht of gedacht.
Deze situatie wordt in de alchemie beschreven als: de hitte van het fornuis waarin het proces tot stand komt. Zonder hitte is er geen proces en kan er niets tot stand komen.

De Toren wordt ook wel Het Huis Gods genoemd, of Het Hemelvuur. De Toren van Babel is ook vaak inspiratie voor deze kaart. Een monument van het door trots en lager denken geïnspireerde mensenwerk dat geen stand houdt, omdat het binnen tijd en ruimte gevangen blijft.
Is het terecht dat mensen angst hebben voor deze kaart? Ik denk het niet. Een kaartlegging beschouw ik als een plattegrond in een atlas: er zijn hoogtes, dieptes en plaatsen te zien, sommige staan centraal, andere liggen wat verder weg. Elke kaart staat in verband met de andere, een kaart ligt nooit alleen en heeft zoveel meer raakvlakken dan Ja of Nee, want het leven zelf bestaat uit meer dan Ja en Nee.
Maar verandering zal er altijd zijn wanneer deze Toren opduikt.

Medium Helena
 

Datum: 17-10-'17

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten