HomeHoe werkt het?Credits kopenOver onsEmail consultBlogVacatures

Wat is angst en hoe kom je er vanaf!

De letterlijke betekenis van angst, is dat het een emotie is, die naar boven komt bij acuut gevaar. Gebeurt er iets, wat niet pluis is, dan zal de emotie angst je hiervoor waarschuwen. Dat is wat angst in feite is. Je lichaam raakt in een opperste stand van paraatheid en alertheid.

Daarmee zegt het tegen jou, pas op er dreigt gevaar. Je hebt hier een bepaalde stoffen voor nodig, als adrenaline, die acuut wordt afgegeven. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je alertheid neemt toe, je bloeddruk stijgt en spieren spannen zich aan. Jij bent klaar voor het gevaar, kom maar op, zegt je lijf. Als het gevaar is geweken, ontspannen de spieren zich, gaat de bloeddruk weer naar beneden en het hart zoekt weer naar de normale balans.

Angst is een emotie net als alle andere emoties, die opgeroepen worden door iets wat we voelen. Als we door een leuke opmerking opgewekt voelen, roept dat de emotie blijheid op. Als we iets lezen vol met humor, roepen we de emotie lachen op.

Angst komt en gaat, althans dat is de bedoeling, net zoals lachen komt en gaat, of een gevoel van blijheid komt en gaat. Er is alleen iets geks met de emotie angst. We reguleren deze emotie niet altijd goed, met gevolg dat we angst blijven vasthouden. Angst verdwijnt dan niet meer uit ons lichaam. We slaan het op in ons geheugen als een hele nare ervaring. Zo blijft de angst ons parten spelen. Dat betekent dat je constant in een stand van paraatheid blijft staan, je spieren zijn aangespannen en je bloeddruk hoog blijft. Een ongezonde situatie als dit te lang duurt.

Het is dan ook de bedoeling om angst weg te laten vloeien uit je lijf, maar op de een of andere manier, lukt ons dat niet zo gemakkelijk, als we het wel bij bijvoorbeeld lachen kunnen.

Dat we die angst blijven vasthouden, zit een onderliggend trauma onder, waar we ons vaak niet van bewust zijn. Iets in jouw leven heeft je zo angstig gemaakt, dat je voor eens en voor altijd in die angststand blijft staan. Iets in jou zegt, blijf paraat, blijf alert, er is gevaar. Maar er is helemaal geen gevaar, het zijn je eigen gedachten die dat aan jou vertellen.

Het trauma wat hiervoor zorg draagt, ben je allang weer vergeten, waarschijnlijk, maar wat het bij je te weeg heeft gebracht niet. Je wilt dat het je nooit meer overkomt, en om die reden blijf je de angst vasthouden, voor het geval dat.

Je snapt dat dit voor je hele zijn en lijf op den duur een zeer ongezonde situatie is en je lijf op een gegeven moment er niet meer mee om kan gaan. Want het gevolg van het vasthouden van de angst, zorgt voor een constante stroom van piekeren, bezorgdheid, niet durven, bang zijn en soms niet eens weten waarvoor. Het kan je hele normale leven gaan ontwrichten. En dan hebben we het nog maar niet over de roofbouw op jezelf door angst vast te houden. De motor moet dubbel zo hard werken.

Angst kan je leven zo ontwrichten dat het je gaat overnemen. Je bent zelf niet meer bij machte in te zien dat er helemaal geen sprake meer is van angst, dat het allemaal irreële gedachten zijn. Maar kom daar maar eens vanaf.

Het kan wel, je kunt jezelf bevrijden van die constante gevoelens van angst. Overigens is deze vorm van angst iets geheel anders, dan het hebben van vliegangst, of bang zijn voor spinnen. Je kunt namelijk jezelf beschermen tegen vliegangst. Je gaat gewoon nooit met een vliegtuig weg. Voor spinnen is iets lastiger, die kun je niet de deur wijzen, maar deze angst is zichtbaar. Je hebt er weet van.

De angst, de constante onderstroom die veel mensen hebben, is niet zichtbaar. Het is niet tastbaar, je kunt het niet aanraken, en ook niet benoemen. Velen lopen er mee rond, zonder dat ze het zelf weten. Misschien jij ook wel, denk maar eens aan veel piekeren, je druk maken, kunnen uitbarsten in huilen. Slecht slapen, wakker liggen, veel spierpijn, kwaaltjes die komen en gaan. Dat kunnen tekenen zijn dat je angst aan het vasthouden bent.

Wil je weten of dat zo is, wil je van de angst af? Bel of chat dan gerust eens met een erkend medium of erkend paragnost van Mediums en paragnosten. Die kunnen jou helpen inzicht te krijgen in de nare gebeurtenissen in je leven. Ze kunnen je handvatten bieden om de angst los te gaan laten naar een fijn en gezond leven.

Medium Von
Mediumsenparagnosten
 

Datum: 27-09-'19

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten