Je mond houden is ook liegen
Laat maar, ik zeg maar niets, allemaal momenten dat je de waarheid niet uitspreekt en liegt. Ja, er zijn momenten dat het soms beter is, niets te zeggen, dan komt het later wel een keer aan de orde. Maar over het algemeen is je mond houden, gewoon liegen.
In jou zit iets, wat je voelde, wat je wilde gaan zeggen, je doet het niet. Daar kunnen duizend redenen voor zijn, je deed het niet. Je mond houden om de goede vrede te bewaren. Niets zeggen, omdat je bang bent dat een ander je afwijst. Weglopen, je hoofd schudden en van alles denken, maar niet uitspreken, je liegt.
Liegen is iets achterhouden, iets wat je dwarszit, wat je bezighoudt, een gevoel wat je niet uitspreekt. We liegen vooral tegen onszelf, als we onze mond houden. Tegelijkertijd liegen we tegen een ander. We maken onszelf direct wijs, dat het beter is ons mond te houden, het geweten moet worden gesust.
Het schijnt in onze natuur te zitten, het liegen, we doen het allemaal. Maar waarom doen we het? Willen we leuker gevonden worden, durven we niet iets te zeggen, zijn we bang onderuit gehaald te worden. Denk je dat het beter is, wil je meer aanzien? Wil je ruzie voorkomen met je partner? Vind je je mond houden, vallen onder een leugentje om bestwil?
Wijselijk je mond houden en de ander iets wijsmaken, dat is wat je er mee doet. Je maakt jezelf ook iets wijs, beter van niet, stel je voor dat. Ze hebben onderzoek gedaan wie de beste leugenaars zijn, op de eerste plaats staan bankiers, zal het dan iets te maken hebben met geld? En op de tweede plaats staan politici. Zou het iets te maken hebben met politieke spelletjes.
Waar het mee te maken heeft, is dat liegen soms beter uitkomt. Je wilt iets voor elkaar krijgen, je schaamt je voor iets wat je hebt gedaan. Als je de waarheid zou vertellen, valt je hele leven in duigen. Je partner zal je met de nek aankijken en je nooit meer vertrouwen. Of nog erger, je het huis uitzetten, en dan. Wat heb je dan nog! De keuze is snel gemaakt, liegen doen we als er iets op het spel staat, een reputatie hoog moeten houden. Zodra er geld en economisch welzijn een rol gaat spelen, zijn leugens aanwezig.
Sommigen komen er mee weg, die zijn er zo goed in geworden, dat ze tot aan hun dood geloven in hun eigen leugens. Maar het laatste oordeel vel je met jezelf, en dat terwijl je de dood in de ogen kijkt. Zal geen plezierig moment zijn.
Een leven zonder leugens bestaat niet, iedereen liegt, is dan je mond houden, liegen? Ja, je ontneemt de ander iets en zelf krop je iets op. Je geeft de ander niet mee wat er in jou speelt. Je geeft de ander geen inkijkje in je gevoelens. Hoe wil je dat liefde floreert? Hoe wil je een relatie samen opbouwen als je je mond houdt?
Het blijkt dat we in ons onderbewuste razendsnel een afweging maken, enerzijds een rationeel economische afweging, als ik nu mijn mond open doe, ben ik alles kwijt, dan heb ik niks meer, geen huis, geen baan, geen geld. Anderzijds maken we de afweging vanuit een psychologische afweging. Die zegt, niemand zal mij ooit meer vertrouwen. Ik val compleet door de mand. Beter maar mijn mond houden.
Razendsnel maak je de afweging en de leugen ligt op tafel, nou nee, want je houd je mond. Er wordt niets gezegd. Je zwijgt en dan begint het. Die leugen gaat je achtervolgen, want hoe nu verder? Het leven wordt ineens verschrikkelijk ingewikkeld. Er moet iets in stand worden gehouden en dat betekent, ongelooflijk goed nadenken voortaan wat je wel en niet kunt zeggen.
Het mooie van dit al is, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Of je valt zelf door de mand, of je geheim wordt door een ander verteld. Het beste is, gewoon je mond opendoen, daar is iedereen bij gebaat.
Medium Von