


Emotie eten

Als we minder lekker in ons vel zitten, iets ons bezighoudt in ons hoofd, kan het emotie eten toeslaan. Met name de zoetigheden hebben gretig aftrek. Zonder chocolade in de kast, heb je een slapeloze nacht. Eten hebben we nodig als energie en we weten allemaal welke producten wel of niet goed voor ons zijn. Zodra we in een bui terechtkomen dat alles tegenzit, we van de bank niet afkomen, ons leven leeg aanvoelt, we niet vooruit komen, kan het emotie eten toeslaan.
Vroeger kenden we het begrip emotie eten niet, je was de hele dag bezig voedsel te vergaren, dat was de hoofdtaak. We hadden voedsel nodig om te overleven. Nu is er voedsel, althans in de Westerse wereld, in overvloed en komt het fenomeen emotie eten om de hoek kijken.
Emotie eten, we gaan eten, omdat bepaalde emoties bezit van ons nemen. We vervelen ons, we ervaren veel stress, we vinden dat we het verdienen, we doen tenslotte zo ons best, het geeft een bepaald gevoel van nou is het wel gezellig, en uiteraard ook omdat het allemaal zo lekker is. We kunnen de verleiding niet weerstaan. Onder al deze gedachten, zitten emoties verstopt, die we willen verdringen, waar we voor vluchten. Dan doen we door aan het eten te slaan. Dan zijn we even weg bij die emoties die zich aan ons opdringen.
Omgaan op de juiste manier met emoties, zijn maar weinig mensen gegeven. We weten vaak zelf niet wat ons dwarszit, waarom het ons tart, laat staan dat we weten welke emotie ons in zijn greep heeft. Zolang we emoties niet van onszelf kennen en herkennen, gaan we aan de slag met iets, om ze te verdringen.
De emoties die ons aanzetten tot emotie eten, zijn verdriet hebben, stress ervaren, gevoelens van eenzaamheid, teleurstellingen die we meemaken, en ook een positieve emotie, namelijk, gelukkig voelen. Deze emoties zorgen er voor dat we aan de slag gaan met overmatig tot ons nemen van voedsel. Vaak ongezond en dat bevat suiker en dat is verslavend. Je blijft er dus van eten. Ook al zie je dat je aankomt, het deert je nu even niet. Je hebt verdriet en dan mag je snoepen. Iemand heeft je teleurgesteld, dat zit je dwars. Dus bouw je een lekker laagje om je heen als bescherming.
Maar ook succesmomenten vieren we met emotie eten. Na het behalen van een examen kan een fles champagne opengetrokken worden, dit valt ook onder de categorie emotie eten. Als de periode voor even is, niets aan de hand. Alleen zijn we heel snel gewend aan bepaalde gewoontes en kan het er in sluipen. Dan moet er elke dag het portie zoetigheid naar binnen worden gewerkt.
Eten kan zo je grootste vijand worden. Er zijn mensen die maar door blijven eten, net zolang doorgaan totdat ze niet meer van hun bed op kunnen staan en compleet afhankelijk zijn van anderen. Hun gewicht is zo zwaar geworden dat het een gevaar is voor eigen leven. Het doorbreken van het eetpatroon is dan een hele lastige opgave.
Eten kan je compleet in de greep hebben, het heeft dan een vorm aangenomen van een verslaving. Je moet eten, anders voel je je niet gelukkig. Het is een roes waar je dagelijks in terecht komt. Eten is dan niet omdat je honger hebt, je eet je emoties letterlijk weg. Als een verdoving voor pijnlijke gevoelens. Die zijn er dan even niet, maar zodra ze naar boven komen, ga je weer richting de keukenkast om te snaaien.
Herken bij jezelf dit patroon en ga er mee aan de slag, voordat het te laat is. Je kunt hiervoor gesprekken voeren met mediums of paragnosten die jou in laten zien waar je pijn zit, welke emoties jou in de macht hebben en hoe je er van kunt verlossen. De behoefte om dan door te blijven eten, verdwijnt en je wordt er een stuk gelukkiger van.
Medium Yvonne