Nee zeggen….. betekend ook Ja
Op een goede manier nee zeggen is soms niet makkelijk. Veel mensen vinden het niet fijn om anderen te kwetsen of teleur te stellen. Het is op de korte termijn vaak makkelijker om toe te stemmen, en dan later wel te zien of je er aan kan voldoen.
Nee zeggen….. betekend ook Ja
Nee zeggen, eerlijk zijn naar anderen en vooral naar je zelf
Op een goede manier nee zeggen is soms niet makkelijk. Veel mensen vinden het niet fijn om anderen te kwetsen of teleur te stellen. Het is op de korte termijn vaak makkelijker om toe te stemmen, en dan later wel te zien of je er aan kan voldoen. Daarnaast is het vaak ook niet echt fijn als je iets vraagt en de ander nee zegt. Mensen die het moeilijk vinden om ‘een nee te krijgen’, vinden het vaak ook moeilijk om zelf ‘een nee te geven’.
Toch is het belangrijk om wel duidelijk nee te kunnen zeggen. Het komt de relatie ten goede als je kunt aangeven wat je niet graag wilt. In veel gevallen kan een contact pas prettig en echt zijn als ongemakkelijke gevoelens worden geuit en uitgepraat. Om goede contacten op te bouwen is het van belang te kunnen uitspreken naar de ander dat je iets liever niet wilt doen.
Eerlijk zijn in je grenzen is niet alleen voor jezelf belangrijk, maar ook voor de ander.
Als je ja zegt, terwijl je eigenlijk niet graag wilt, komt dit vaak op een andere manier terug. Je gaat de ander minder aardig vinden, je krijgt misschien de neiging de ander te vermijden of excuses te verzinnen. Dit is voor een ander nogal onduidelijk en het contact wordt vaak minder goed.
Heldere communicatie betekent reageren met ‘ja’ of ‘nee’, waar je in gelooft op dat moment, wat jij voor jou het beste vindt, ook als het een teleurstelling voor de ander kan betekenen. Het is onmogelijk om je grenzen te bewaken zonder ooit iemand te kwetsen.
Als je nee zegt, scheelt het vaak als je begrip toont voor de vraag van de ander.
Hieronder staan voorbeelden hoe je eerlijk ‘nee’ kunt zeggen,
Nee ik kan helaas niet.
Dank je dat je dat vraagt, en nee.
Nee. Heb je een ander voorstel?
Nee, het lukt me niet.
Ik waardeer wat je zegt, en nee.
Ik kan zien dat het voor jou werkt, en nee het is niet iets voor mij.
Ik wil er even over nadenken, en nee op dit moment niet.
Ik ben nu in de war en totdat ik het helder heb, nee.
Dankjewel, en nee, bedankt.
Iemand heeft het recht om boos of teleurgesteld te zijn als je ergens nee tegen zegt, maar bedenk eens voor jezelf waarom je dat zo vervelend vindt.
Wat is erger? Dat de ander teleurgesteld is of dat jij iets tegen je zin doet?
Als je nee zegt dan is het ook verstandig om dit ook uit te stralen. Sta of zit rechtop zonder te wiebelen, kijk de ander aan, houd je armen ontspannen langs je lichaam en spreek duidelijk.
Uiteraard zijn er ook nuances. ‘Nee’ hoeft geen definitief antwoord te zijn. Het betekent ook dat je je collega niet nu á la minute helpt, maar dat je eerst afmaakt waar je mee bezig bent en dáárna je collega ondersteunt. Zo behoud jij je focus, rond je jouw voorgenomen taak af en heb je daarna ook nog eens de volle aandacht voor je collega. Hierdoor ben jij uiteindelijk van nog veel meer toegevoerde waarde. Oftewel: efficiënt werken zorgt voor een win-winsituatie.
En dan zijn er nog de situaties waarin je helemaal geen nee kunt zeggen. Namelijk op die ene vraag die echt heel belangrijk en heel urgent is. Deze moet nu beantwoord worden: anders gaat er iets flink mis. Oftewel: deze vraag heeft meer prioriteit dan je huidige taak. Doen dus en JA zeggen tegen de vraag. Ook dat is efficiënt werken en geeft je een goed gevoel!
Mocht u een luisterend oor nodig hebben, of een klankbord, kunt u bij mij en of mijn collega’s terecht.
Warme groet,
Medium Lin






























































