Angst hebben we nodig

Angst hebben we nodig om gevaarlijke situaties te overwinnen. … maar toch is angst/bang niet onze vriend…. Waarvoor ben je bang? Je angst bepaald je gedrag.
Als we dat niet willen toegeven…..

Angst hebben we nodig om gevaarlijke situaties te overwinnen.

… maar toch is angst/bang niet onze vriend….

Waarvoor ben je bang? Je angst bepaald je gedrag.
Als we dat niet willen toegeven, dan noemen we de woorden angst en bang niet, dan noemen we het spannend of eng en dan is het ook heel normaal dat we wat we spannend of eng vinden niet doen of nog niet doen.

Daar heeft iedereen dan begrip voor, want je vindt het immers spannend of eng. En zo stellen we dingen uit, waardoor de periode van er tegenop zien alleen maar verlengd wordt. En gedurende die periode zijn we niet vrij, niet autonoom, want de angst bepaalt ons gedrag.

Angst bepaalt in hoge mate ons gedrag. Angst voor afwijzing, angst voor mislukking, angst voor andermans oordeel, angst voor ons eigen oordeel over onszelf, angst voor de mening van een ander over ons, angst voor afkeuring, angst om te falen, angst voor verlies, angst voor kritiek en nog veel meer. En als angst ons gedrag bepaalt, dan zijn we niet vrij. Niet vrij in de keuze van ons gedrag, niet vrij in de vele kleine keuzes de hele dag door en niet vrij in de grotere keuzes in het leven.

Maar iets dat je heel onprettig vindt, of verdrietig, maar dat niet gevaarlijk is, dat is iets om, voor zover dat kan, te voorkomen maar niet iets om bang voor te zijn. Het is immers niet gevaarlijk.
Angst hebben we nodig om gevaarlijke situaties te overwinnen. Niet om wellicht hele nare, maar ongevaarlijke situaties te voorkomen of om moeilijke dingen in het leven aan te gaan.

Gezonde angst is een verhoogde adrenalinespiegel in reactie op gevaar, die ons scherp maakt. Oplettend, snel, sterk, goed in staat beslissingen te nemen. Wat je voelt is alertheid. Die helpt om handig te vluchten of te vechten, oftewel strategie te bepalen om zo goed en voordelig mogelijk te overleven. Zodra het gevaar wijkt, daalt de adrenalinespiegel weer.
Ongezonde angst is een onzeker, angstig gevoel, vanuit de overtuiging dat je iets niet aan kunt. Vervolgens zien we de onzekerheid en angst niet als gevolg van onze overtuiging dat we het niet aan kunnen, maar als bewijs dat we het niet aan kunnen, waardoor we nog meer onzekerheid en angst creëren. Zie je wel dat we het niet aan kunnen? We zijn niet voor niets zo bang! Blijkbaar zijn we heel zwak, heel incompetent. Dus in plaats van dat waar we bang voor zijn gewoon toch te doen ondanks de angst en te vertrouwen op ons gezonde verstand, maken we ons druk over de angst zelf, over het feit dát we bang zijn. We keuren de angst af en vinden onszelf zwak.
Dan kan het twee kanten op:
– we vertellen onszelf dat het oké is om zwak te zijn en blijven ons laten leiden door onze angsten en vertellen onszelf ook dat dat nou eenmaal zo is.
En dan is het eindresultaat dat je je nog steeds laat leiden door angst. Weg vrijheid en autonomie.
– we maken ons steeds drukker om het feit dat we bang zijn en ontwikkelen zo angst voor de angst. En angst voor de angst voor de angst. Een proces dat zichzelf versterkt.

En zo is angst vaak niet meer onze vriend die ons behoedt voor gevaar, maar onze vijand die ons beperkt en ons onze vrijheid afneemt.

Wil je graag tips en of je hart luchten? Neem gerust contact op met mijn collega’s op de WaarzeggersChat wilt je liever persoonlijk contact? www.paragnost-eddie.nl

Elisa