Liefdesverdriet die snijdt door de ziel

De relatie is echt ten einde, alhoewel jijzelf daar nog helemaal niet aan toe wilt geven. Er is veel aan voorafgegaan, verwijten waren er over en weer. Dan is daar dan toch ineens die onafwendbare breuk

die je diep van binnen al wel zag aankomen, maar toch, je geloofde er nog in. Je wilde er toch zo graag een succes van maken. Het is je niet gelukt en alhoewel er nog wel contact is, het is minimaal. Je bent alleen, je voelt je moederziel alleen en al heb je ongelooflijk lieve vriendinnen die elke dag voor je klaarstaan, je bent jezelf compleet kwijt. Elke dag sta je op en het eerste waar je aan denkt is aan de ander. Je kunt het niet geloven, je begrijpt het niet. Honderdduizend vragen die je elke dag bezighouden. Emoties die komen en gaan. Je hebt pijn, je verdient dit niet. Je wilt het niet en toch is het de harde realiteit.

En al roept iedereen, het is beter voor je, je komt er wel overheen, ga leuke dingen doen, zet jezelf op een datingsite, verliefd worden zorgt er voor dat je de ander vergeet. Je hoort het wel, maar het dringt niet tot je door. Niets wil je meer, je wilt je oude leven terug met die ander. Je moet er niet aan denken om te gaan daten. Je mooi aan te kleden. Je hart is gebroken, er is ongeloof, er is verdriet, je wilt het nog niet accepteren. Je bent in een rouwproces terecht gekomen, waar je doorheen moet.

Wat kun je doen om de pijn die je voelt bij liefdesverdriet te verzachten?
• Zodra de mens iets kwijtraakt wat heel dierbaar is, gaan de hersenen in een bepaalde stand staan. Ze willen het kost wat kost terug en gaan obsessief daarmee aan de slag. Ze slaan er helemaal in door het terug te willen en de hersenen krijgen last van een verslaving.

• Je raakt verslaafd aan datgene wat er niet meer is. Het verlangen er naar wordt zo groot dat je elke dag je er aan blijft vasthouden. Wil je van deze verslaving af, zul je stappen moeten zetten. Stappen die voor elk mens verschillend zijn, maar voor jou werken. Dat kan voor de een zijn, alles wat je in je gezichtsveld hebt van de ander verwijderen. Denk hierbij aan Social media. Al kijk je er niet meer naar, onbewust blijft er een verbinding door dit in stand te houden. En als je er wel naar kijkt, dan begrijp je ook dat je liefdesverdriet in stand aan het houden bent. Hoeveel mensen whatsapp niet in de gaten houden de gehele dag om te zien of de ander online is. Zie je dat dit verslavend werkt.

• Verander je gedachten. Dit zal in het begin heel moeilijk zijn, maar weet je gedachten vorm jij zelf. Door jezelf te focussen op andere dingen, bijvoorbeeld aan jezelf te denken dat je goed voor jezelf moet zorgen en daar de stappen voor gaat zetten en de focus er op te houden, verdwijnen de obsessieve gedachten.

• Ga dingen ondernemen. Je hebt er misschien wel helemaal geen zin in, en toch, ga af en toe naar buiten, wandel, ga naar een film, zo verzet je je gedachten en heel langzaam aan zul je gaan merken dat je weer richting een bepaalde balans gaat.

Dat het leven stilstaat bij liefdesverdriet is een ding dat zeker is. Dat je iemand nodig hebt om er over te praten ook. Je moet het ventileren, je moet het kwijt, je voelt behoefte aan een luisterend oor. Weet dat je dag en nacht terecht kunt bij kanjers van online mediums en online paragnosten op mediumsenparagnosten. Die voor jou tijdens deze periode heel veel kunnen beteken.

Medium Von