Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf. Ken je dat gevoel dat je helemaal uitgeblust bent, alles is je teveel. En je energie komt maar niet terug. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar de meest voor de hand liggende is toch wel dat we het steeds drukker en drukker lijken te hebben.

Tijd voor jezelf. Ken je dat gevoel dat je helemaal uitgeblust bent, alles is je teveel. En je energie komt maar niet terug. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar de meest voor de hand liggende is toch wel dat we het steeds drukker en drukker lijken te hebben. En ik zeg lijken omdat we dit zelf doen. We plannen onze agenda´s overvol en waarom? Omdat we onszelf voorhouden dat alles snel af moet zijn of dat alles snel geregeld moet zijn. Wij leggen de lat voor ons zelf torenhoog waardoor we ons zelf voorbij lopen bijna dagelijks of wekelijks. We nemen vaak teveel hooi op onze vork zoals ze dat met een mooi spreekwoord zeggen. Wat brengt het voor een meerwaarde om die ene afspraak vandaag te plannen als je al zo weinig tijd hebt waarom niet gewoon morgen of volgende week als er nog niets in je agenda staat? Die vraag zouden we onszelf eigenlijk constant moeten stellen. En ik maak me daar ook zeker schuldig aan. Alhoewel ik erop probeer te letten maar 1 ding van het moeten op 1 dag te doen. Dus dit kan zijn een afspraak, werk, tandarts, noem maar op.

Voor de meeste van ons is geduld en de tijd nemen niet onze sterkste kant. Toch is het bijna noodzakelijk om dingen rustiger aan te doen. Als je dit niet doet kom je jezelf uiteindelijk tegen of je dit nu wilt of verwacht of niet. Je kunt een depressie krijgen, een burn-out maar ook lichamelijke klachten want het lichaam gaat ergens een uitweg zoeken. Als je niet luistert naar de signalen die het afgeeft. Je lichaam waarschuwt je altijd van te voren, maar meestal geven we er geen gehoor aan, denken ach het valt wel mee. Tot dat het te laat is. Dan denk je terug aan die signalen en denk je had ik maar geluisterd. Had ik het maar rustiger aan gedaan.

Wanneer heb jij nu echt eens tijd genomen voor jezelf. Wanneer heb je een hele dag alleen maar dingen gedaan die je wilt niet omdat het moet! Tijd voor jezelf nemen is zo belangrijk vandaar dat ik er nu ook deze blog over schrijf. Ik merk aan mezelf dat ik echt al uitgeblust ben en gewoon omdat ik de lat voor mezelf veel en veel te hoog leg.

Daarintegen ben ik ook nog eens een perfectionist dit hoeft niet slecht te zijn maar voor mij betekend dat in veel dingen dat het mijn valkuil is. Ik kan je ook niet vertellen waarom ik dat precies doe. Ik denk dan bij mezelf dat ik rust heb in mijn hoofd maar of dat ook werkelijk zo is, nee ik denk het niet weet je waarom omdat dan wel weer iets anders komt en zo blijf je maar doorgaan en doorgaan.

Ook voor mij houd het eens op. En voor jullie ook. Daarom wil ik jullie er ook bewust van maken om een stapje terug te nemen met dingen doen in het leven. het is geen schande om dat ene later te regelen of eens nee te zeggen op je werk of tegen een vriend of vriendin. Het is juist heel goed om eens voor jezelf te kiezen en te luisteren dat je even genoeg hebt gedaan. Ga er eens lekker of uit of heb eens lekker een luier dag. Voel je niet schuldig dat het huishouden blijft liggen, ik heb een geheimpje voor je het loopt echt niet weg. Morgen ligt het er nog steeds ????. Pak dat boek en lees hem lekker uit. Of kijk die film en bestel het avond eten. Ik kan je verzekeren dat het heerlijk is eens even niks te moeten en niks te doen. Je hebt het verdient! Het zou een begrip moeten worden minimaal 1 dag in de week helemaal niets moeten maar alleen mogen. Er zijn maar een aantal dingen die je echt moet, ademhalen, eten, drinken, kinderen verzorgen. En natuurlijk zijn er soms dingen die moeten gebeuren maar hoe vaak komt het voor dat je iets stel op sprong moet doen of moet regelen? In mijn leven niet zo heel vaak want daar zorg ik wel voor. Dat geeft en brengt mij meer rust. Dit heeft gewoonweg te maken met plannen. Goed plannen. Wacht ook niet tot het laatste moment om iets te doen of te regelen.

Medium Dely