Wie veroorzaakt jouw stress?

Wie veroorzaakt jouw stress? Hoeveel mensen ken je die op het moment dat ze volledig overbelast waren met te veel projecten, met te veel ijzers in het vuur, plotseling griep kregen of door een val op krukken verder moesten? Misschien ben jij het wel zelf die door stress is overmand?

Wie veroorzaakt jouw stress?

Vooral de perfectionisten zijn er gevoelig voor. We veroorzaken het zelf door het idee dat er zonder ons niets van de grond komt. En zeker niet op de manier zoals wij het willen! Nou, nou, waarom vind jij jezelf zo bijzonder? Denk je dat de zon ’s morgens niet opkomt als jij niet persoonlijk de wekker zet?

Stress

Inbound en outbound stress

Er zijn 2 vormen van stress, namelijk inbound en outbound. Outbound is iets wat je van buitenaf overkomt. Dat heb je zelf niet in de hand. Maar wat je wel zelf in de hand hebt, hoelang je de emoties blijft vasthouden. Die met wat je is overkomen, gepaard gaan.

Blijf je dit lang vasthouden, maak jij er zelf inbound stress van. En wat is dit dan voor stress? Je druk maken over werkelijk van alles. Maar ook niet kunnen loslaten. En in je hoofd maar malen. Alles perfect willen doen. En dit alles komt voort uit angst.

Dus wie veroorzaakt in feite stres? Wij de mens zelf. Want zeg nou zelf. Zolang als je er nog bent. Waarom zou je je dan überhaupt ergens druk over maken? Los het daardoor mee op. Gaat het dan sneller? En ook altijd die twijfel. Waar komt het door denk je zelf?

Ont-stress jezelf is jezelf ont-moeten

Maak eens een wandeling, koop een bos bloemen en kook spaghetti voor jezelf – doe eens iets onbelangrijks. Kun je nog wel genieten van het eenvoudig gewoon zijn? Genieten van het voelen van warme zonnestralen op je naakte huid? Genieten van het spelen van de wind in je loshangende haren? Gewoon alles loslaten.

Neurotische doelen stellen

Alle doelen die je jezelf stelt zijn neurotisch. De essentiële mens leert, voelt: ‘Ik sta niet los van het geheel en ik hoef niet in mijn eentje een lotsbestemming te vinden. De dingen gebeuren, de wereld is in beweging – noem het God, of de allesomvattende liefdeskracht. Hij doet alles. Die dingen gebeuren uit zichzelf. Ik hoef niet te zwoegen of me in te spannen. En ik hoef al helemaal nergens voor te vechten. Het enige wat ik hoef te zijn, ontspannen en er gewoon zijn.

De mens is vanuit essentie geen doener

De essentiële mens is geen doener. De toevallige mens is een doener. De toevallige mens verkeert daarom natuurlijk in angst, spanning, stress, zorgen. En hij zit voortdurend op een vulkaan die elk moment kan uitbarsten. Want hij leeft in een wereld vol onzekerheden die hij aanziet voor zekerheden. Dat veroorzaakt spanning in zijn wezen: inwendig weet hij best dat niets zeker is.

Zelfreflectie

  • Ben je perfectionistisch en/of ervan overtuigd dat je alles zelf moet doen?
  • Heb jij de overtuiging dat je alles zelf onder controle moet houden? Waarom?
  • Wat zijn voor jou de eigenschappen van de essentiële mens?
  • Wat zijn voor jou de eigenschappen van de toevallige mens?
  • Welke mens ben jij het meest? Is er iets wat jij dan zou willen veranderen?
  • Kun je je voorstellen hoe je leven verloopt als je je meer richt op je essentiële mens-zijn?
  • Is het jouw overtuiging dat je pas leeft als je voortdurend balletjes opgooit?
  • Wat zou er kunnen gebeuren of wat zou je kunnen voelen als je je overgeeft aan zijn zonder doen?

Onderzoek je eigen gedrag eens

Nu je weet hebt van de 2 soorten stress, namelijk outbound en inbound. Waar veroorzaak jij je stress door? En is dat nou echt allemaal nodig? Bel er een over met een medium of paragnost die stress counselor is op de website Mediums en Paragnosten. Nu dus de vraag aan jezelf stellen. Wie veroorzaakt jouw stress?